Affenpinscher har fått sitt namn av sitt ovanliga ansikte och sin uppsyn. Stora, mörka ögon, utskjutande käke samt ett kindskägg som står ut från ansiktet. Allt förhöjer det ”aplika” uttrycket. Affenpinscher är en unik liten dvärghund och är idag fåtalig över hela världen. Mankhöjden är 25 – 30 cm och vikten varierar mellan 3 och 6 kilo. Kroppslängden bör vara ungefär lika med mankhöjden, vilket ger rasen ett kvadratiskt intryck. Pälsen är sträv och behöver trimmas.

Affenpinscherns temperament beskrivs ofta som lite ”förnämt skurkaktig”. En affenpinscher är mycket lojal mot sin familj och sina vänner. Han tar sig själv på stort allvar, vilket tillsammans med hans intelligens och vilja att vara till lags gör honom lätt att lära.

 

Affenpinscher är en liten, glad hund i ett behändigt format. Hans ringa storlek gör att han passar både i en liten lägenhet i staden och i ett hus på landet. De tycker om promenader men framför allt ”att vara med”. En affenpinscher älskar ”sin flock” och springer i regel inte bort utan håller sig runt husse och matte även utomhus.
Affenpinscherns hanterliga storlek gör att de är lätta att ha med sig. De klarar av förändringar i omgivningen bara husse/matte är med. En del affenpinscher kan vara reserverade mot främmande människor, vilket ska respekteras, gör man det kommer de oftast själva fram och hälsar.
En affenpinscher är en liten clown. Önskar man aktivera sig och sin hund under mer etablerade former passar rasen till agility. Affenpinschern är inte svår att fostra men pga sitt lilla format och sin livlighet som valp och unghund är det lätt att låta sig manipuleras och då kan det helt i onödan sluta med en ”ohyfsad hund”.

SSPKBorasSookie_IMG_3369Sookie 1 år

Affenpinscher är en mycket gammal tysk ras som har avbildats på målningar av konstnären Jan van Eyck (1395-1441) och i träsnitt av konstnären Albert Dürer (1471-1528).

Affenpinschern tros härstamma från den s.k ”torvhunden” caniis familiaris palustris. Hundar av samma typ som affenpinscher har varit kända sedan 1500-talet men var då större och fanns i fler färger. De fanns i grått, svart, vete och black and tan. Det var vanligt med vitt på bröst och tassar. Den främsta uppgiften för hundarna var att fånga råttor. De höll oftast till på gårdar och i affärer där de jagade möss och råttor om dagarna.
På natten sov de mestadels i stall eller uthus.
eng bild6Äldre berättelser gör gällande att det var en man från Lubeck i Tyskland som systematiskt
började föda upp råttfångande hundar i mindre format. Kvinnorna som då bar långa kjolar hyste stor skräck för råttor och möss. En liten hund som kunde vara inomhus efterfrågades. Efter några generationers medveten avel blev hundarna mindre i storlek och kunde hållas inne i hemmen som musjägare.
Affenpinschern tros vara anfader till både dvärgschnauzer och griffon bruxellois. Rasen registrerades för första gången i Tyskland år 1879. Efter första världskrigets förödande effekter på rasens antal, har rasen aldrig lyckats återhämta sig.
Rasen importerades till Sverige 1986.