Vardagsvård

Daglig vård:
Kontrollera ögon, öron och rumpa, ta bort smuts eller intorkat bajs.

 

Veckovård:
Kamma igenom pälsen så att ni inte har en massa tovor, om valpen/hunden skall ställas ut skrapa gärna ull en ggr i veckan också. Ullskrapningen är inte bara till för hundar som skall ställas ut utan underhåller man pälsen bra så lär din schnauzer knappt fälla ett strå. Ifall du tycker att du får hårbollar på golven så är det oftast ullhår som din hund har släppt.

 

Månadsvård:
Klipp klorna en-två ggr/månad. Kontrollera valpen/hundens tänder och skrapa bort eventuell tandsten med din nagel eller en liten sked. Vänj gärna valpen vid tandborstning. Om du inte underhåller munnen så leder tandsten till en mycket obehaglig andedräkt och tandlossning. Kontrollera din hunds temp någon gång då och då så du vet vad hans/hennes normal temp är, om den skulle bli sjuk.

 

Sommartid:
Känn igenom hunden efter eventuella fästingar och ta bort dem så snart som möjligt. Det finns riktigt bra fästing bortagare att köpa på Zoo affärerna och apoteket. Jag personligen använder använder inget medel till mina hundar men av någon underlig anledning så får dom nästan aldrig fästingar. Det finns olika typer av fästing medel både natur medel och kemikalier det är upp till var och en vad man vill använda och vad man tycker fungerar. Om din hund får mycket fästingar oavsett vilket meddel du använder så kan du prova att att ge din hund öljäst/bryggerijäst som ett kompliment det kan hjälpa till att hålla dom små krypen borta.

 

Vintertid:
Päls på ben och mage bör sköljas av från vägsalt. Se till att renklippa pälsen mellan trampdynorna då salt kan fastna där och ge frätskador på trampdynorna